Friday, July 16, 2010

Menaut Silaturahim

Pertemuan petang semalam di Old Town Kopitiam dekat Ampang Point, berlangsung dalam keadaan santai. Di sebalik hujan gerimis tersirat seribu maksud. Detik-detik yang berlalu menyaksikan pertemuan semula keluarga yang terpisah sejak lebih 150 tahun lalu.

Kisah Perang Bendahara, biarlah menjadi rakaman sejarah. Kehadiran Ku Nine, kerabat Pahang, Engku Azuan dari Johor Bahru yang juga bersusur galur dari nasab yang sama dan Datuk Ramona Murad memberi seribu satu makna terhadap penyatuan semula keturunan Bendahara Seri Wak Raja Tun Ali.

Selepas berjaya dalam Perang Bendahara, Wan Ahmad membentuk dinasti memerintah Pahang sehingga ke hari ini. Bagaimanapun nasab kekandanya, Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir tidak banyak dicatatkan dalam sejarah secara bertulis. Kalau ada hanya kebelakangan ini, hasil ketekunan kekanda Suzana M Osman, yang juga dari jurai Tun Mutahir. Mungkin sudah tiba masanya selepas mencecah tujuh keturunan, keluarga yang berpecah ditakdirkan untuk kembali berjemaah semula.

Banyak pengajaran yang boleh dititip dari masa lalu. Kisah-kisah yang berlaku bukan lagi untuk diungkit sebaliknya berguna untuk menjadi madah dalam menguat kesatuan ketuanan Melayu. Bak kata pepatah Turki "Sejarah cerminan masa lalu, tafsiran masa kini".

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete